torstai 9. kesäkuuta 2016

Kotitekoinen seesaminsiemenmaito

Kasvimaitojen käyttö on meidän taloudessa kasvanut nollasta reilusti ylöspäin. 
Ravitsemustieteen opintojen myötä innostuin tutkimaan kalsiumin lähteitä ja maitotuotteiden hyviä ja huonoja puolia ja vaihtoehtoja, ja päätin vaihtaa ainakin osan käytettävästä maidosta kasvimaitoihin. Kaupoista löytyykin jo hyvä valikoima kasvimaitoja, erilaisilla vitamiineilla ja kalsiumilla rikastettuna mutta niiden hinta onkin sen mukainen, liian suolainen mun makuuni jotta pelkästään niitä voisin käyttää. Tästä syystä päätin kokeilla itse kasvimaidon valmistusta ja aloitin sesaminsiemenistä. Niiden kalsiumpitoisuus on  975.0mg/100mg .

Kuorittuja ja kuorimattomia siemeniä
Seesamimaidon teko on todella yksinkertaista, siemeniä liotetaan vähintään puoli päivää, mieluummin vaikka yön yli, huuhdellaan, lisätään vesi ja hurautetaan tehosekoittimessa sileäksi. Helppoa.

Tein tällä ohjeella: 

2dl seesaminsiemeniä (laitoin puolet kuorittuja ja puolet kuorimattomia)
8dl vettä

Liota siemeniä vähintään 6 tuntia, huuhtele ja laita blenderiin siemenet ja 8dl vettä.
Anna pyöriä muutama minuutti, riippuen kuinka sileäksi haluat maidon. Tarvittaessa maidon voi siivilöidä, jos oikein sileää haluaa. Maito säilyy n. 3-5 päivää jääkaapissa. 
Tällaisenaan maito maistuu karvaalle, ainakin mun makuun eli kannattaa lisätä vaikka hunajaa tai pari pehmeää taatelia ja vaniljaa sekaan taittamaan karvautta jos aikoo juoda sellaisenaan. 


Kannattaa muuten tsekata tuo kuvassa oleva kirja, Virpi Mikkosen Kiitos hyvää pikaruokaa, on nimittäin loistava keittokirja, ohjeet on toteutettu ilman valkoisia jauhija ja sokeria ja monet sopivat vegaanillekin. Monta juttua on sieltä testattu ja toimivaksi todettu jopa lasten makuun, ukkokulta onkin sitten toinen juttu ;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti