perjantai 3. kesäkuuta 2016

Kotitekoista granolaa

Jotenkin on tullut aina ajateltua että myslin tai granolan valmistus itse on työlästä, mutta kun ohjeita vähän googlailin, kävi ilmi että ei se mitään rakettitiedettä ole :)
Innostuin sitten kokeilemaan granolan valmistusta itsekin.

Ohjeita tutkittuani tajusin, että meillähän on kaapissa oikeastaan kaikkea mitä tarvitsen, kaikenlaisia pähkinöitä ja siemeniä joten edes kaupassa ei tarvinnut erikseen lähteä käymään. Pähkinöiden ja siemenien lisäksi laitoin sekaan kaura- ja tattarihiutaleita. Tattaria laitoin aika vähän, koska sen maku on aika voimaksa ja kaikki ei meillä siitä tykkää, joten ekaan versioon sitä vähemmän. Tattari on vain hyvä magnesiumin lähde varsinkin isännälle joka saa närästysoireita magnesiumvalmisteista.

Tarkemmin mittoina:
6dl kaurahiutaleita
2dl tattarihiutaleita

Mielen mukaan erilaisia pähkinöitä ja siemeniä, mun granolaan meni hassel-, cashew-, saksanpähkinöitä, manteleita, sesamin-, kurpitsan- ja pellavansiemeniä ja kookoshiutaleita.
Pähkinöitä voi halutessaan rouhia vähän pienemmiksi.
Mausteeksi laitoin 3 tl kanelia ja 2tl kardemummaa ja 1 tl aitovaniljajauhetta.
Seuraavaksi kattilaan 5 isoa rkl kookosöljyä (voi käyttää myös voita tai haluamaan kasviöljyä), n. 0,5dl maapähkinävoita ja n. 1,5dl hunajaa.
Nämä sulatellaan (älä anna kiehua) yhteen ja lisätään kuivat aineet sekaan. Kunnon sekoitus ja uunipellille.
175 astetta ja sen aikaa että seos saa vähän väriä. Kääntele muutaman kerran jotta väriä tulee joka puolelle ja pinta ei pala. Jäähdytä ja lisää esim. rusinoita tai taatelinpalasia. Mun granolaan meni rusinoita tällä kertaa. Nauti sellaisenaan tai maustamattoman jugurtin tai vaikka jäätelön kanssa tai lisää vaikka raparperipiirakan päälle.
Tulos oli todella hyvää, parempaa kuin kaupassa ja näin ruokanatsina pystyn kontrolloimaan sokerin määrää ja rasvan laatua mitä kaupan tuotteissa usein on liikaa ja vääränlaista. Tattarikaan ei maistunut läpi yhtään, mitä vähän epäilin eli seuraavalla kerralla sitä voi laittaa enemmän.  Ainut huono puoli tällä on, että se häviää turhan nopeasti purkista, siihen jää koukkuun :)

Nams!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti